Mekanik Havalandırma

Mekanik havalandırma sistemleri 

doğal havalandırmanın yeterli gelmediği işyeri, fabrika, AVM, plaza, cami ve ofislerde içerideki kirli hava ve zararlı partikülleri dışarıya tahliye etmek, içeriye taze hava ileterek ferah bir ortam oluşturmak için kullanılan motora bağlı bir vantilatör ile kanallar vasıtasıyla mekâna hava gönderen ya da hava vakumu sağlayan sistemlerdir. İhtiyaca göre sadece vakum yada sadece hava basıncı için kullanılmakla beraber her iki işlemi aynı anda yapan sistemlerde mevcuttur.

Hava vakumu ve hava basıncını birlikte yapan sistemlere ısı geri kazanım cihazları da bağlanarak dışarıya tahliye edilen havanın ısısı gelen taze havaya aktarılarak ısıtma ve soğutmada kullanılan enerji miktarı düşürülmekte ve yüksek oranda enerji tasarrufu sağlanabilmektedir.

Vantilatör sistemine bağlı bir motor ile elektrik enerjisini yüksek derecede hava basıncına çeviren ve kanallarla ortama ileten sistemlere mekanik havalandırma adı verilmektedir.

Dış ortamdaki taze havanın içeriye iletilmesine pozitif hava basıncı, iç ortamdaki havanın dışarıya vakumlanmasına ise negatif hava basıncı ismi verilmektedir.

Mekanik Havalandırmanın Faydaları

  • Dışarıdan alınan taze havayı içeriye ileterek ferah bir ortam sağlanmaktadır.
  • Ortamda düşen oksijen seviyesini yükselterek ve içerideki karbondioksit gazını tahliye ederek insan sağlığını korumaktadır.
  • İmalathanelerde oluşan toz ve partiküllerin dışarıya tahliyesi sağlanarak güvenli bir çalışma ortamı sağlanır.
  • İç ortamda oluşan istenmeyen ısının dışarıya tahliyesini sağlayarak konfor sağlamaktadır.
  • İstenmeyen kötü kokuların, sigara dumanının, zehirli gazların ve rutubetin tahliyesini sağlayarak iç ortamdan uzaklaştırmaktadır.