Verimlerine Göre Davlumbaz Çeşitleri

Son sınıflandırmamız, davlumbazları verimlerini dikkate alarak oluşturduğumuz sınıflandırmadır. Burada davlumbazları yüksek performanslı ve klasik olmak üzere ikiye ayırıyoruz.
Klasik tip davlumbazlar genelde küçük ve basit pişirme işlemlerinin yapıldığı mutfaklarda kullanılmaktadır. Davlumbaz sadece pişirme sırasında oluşan yağlı dumanı ortamdan uzaklaştırır.

Klasik Davlumbaz
Yüksek performanslı davlumbazlar ise bir yandan altında oluşan egzoz havasını ortamdan uzaklaştırırken, diğer yandan içeriye taze hava vermektedir. Yüksek performanslı davlumbazlar ile egzoz havası debisi %30-40 arasında azaltılabilmektedir. Bu sayede mutfakta enerji tasarrufu ve daha az hava akımı oluşmaktadır. İlk yatırım maliyetleri klasik davlumbazlara göre daha yüksek olmasına rağmen, yükse performanslı davlumbazlar ortaya koydukları düşük işletme maliyetleri ile kendilerini 2-3 yıl içinde amorti edebilmektedirler. Çift cidarlı olarak da isimlendirilirler.

Yüksek Performanslı Davlumbaz
Aspiratör
Davlumbazdan atılacak hava yağlı olduğu için aspiratör içinde kullanılacak fanın geriye eğik ve seyrek kanatlı seçilmesinde fayda vardır. Kayış-kasnak veya plug fan ile çözümler olabilir. Fanın önüne konulacak metal filtre fanın yağdan kısmen korunmasını sağlayacaktır. Kokunun istenmediği durumlarda aktif karbon filtreli uygulamalar da mevcuttur. Çalışma rejimine göre aspiratör içinin temizlenmesi fan ömrünü uzatacaktır. Fanın toplam basıncı bulunurken filtreli davlumbazlar için 100-150 Pa filtresiz davlumbazlar için 50-100 eklenmesi uygun olacaktır. Filtresiz davlumbazlar sadece buhar çıkışının olduğu çay ocağı ve bulaşıkhanelerde kullanılmalıdır. Diğer tüm pişirme olan davlumbazların filtreli olmasına özen gösterilmelidir. Bu şekilde kanala yağ geçişi minimize edilerek hem kanal temizlik sıklığı hem de yangın tehlikesi azaltılır.

Standart aspiratörlerden farklı olarak yoğun duman ve yağ çıkışının olduğu ve kokunun istenmediği yerlerde elektrostatik filtreli, UV lambalı aspiratör cihazları kullanılmaktadır. Bu tür cihazlar özellikle yüksek katlı binaların yaygınlaşmasıyla birlikte önem kazanmıştır. Çoğunlukla AVM ve yüksek katlı binalarda bulunan restoran ve kafelerde kullanılmaktadır. Bu cihazlar ile davlumbazdan emilen yağ ve koku içeriği yüksek egzoz havası %99’a varan oranlarda temizlenip atmosfere atılabilmektedir.

Elektrostatik Filtreli Davlumbaz Egzoz Cihazı
Vantilatör
Çift cidarlı davlumbaz kullanılan durumlarda, davlumbaz üzerinden üflenecek taze hava yemeklerin üzerine geleceği için fanın önüne G4 sınıfı panel ve F7 sınıfı torba filtre eklenmesi mutfak hijyeninin sağlanmasına katkı sağlayacaktır. Fanın toplam basıncı bulunurken davlumbaz için 50-100 Pa eklenmesi uygun olacaktır. Çatıya konacak vantilatörün aspiratör atışından uzak tutulması taze havanınhijyeni açısından çok önemlidir.

Mutfağa Taze Hava Girişi
Davlumbaza yakın bölgelerde taze hava üflemesi mümkün olduğu kadar düşük hızlı ünitelerle yapılmalı ve davlumbaz altındaki egzoz havasının akışı bozulmamalıdır. Hava dağıtım elemanları mutfak içine olabildiğince eşit olarak dağıtılmalıdır. Taze hava üflemesi cihazlardan yükselen sıcak havaya doğru ve hava hızları 0,2 m/s mertebesinde olmalıdır. Çift cidarlı davlumbaz kullanılması durumunda mutfağın ihtiyaç duyduğu taze havanın bir kısmı davlumbaz üzerinden verilmektedir.

Hava Kanalları
Davlumbaz ile aspiratör veya vantilatör arasındaki hava bağlantısını sağlayan elmanlardır. Galvaniz veya paslanmaz sacdan imal edilebilirler. Tavsiye edilen sac kalınlıkları paslanmaz için 1,2 galvaniz için ise 1,6 mm’dir. Hiçbir durumda 0,8 mm kalınlığın altında kanal kullanılmamalıdır. Geniş veya 450 dirseklerle dönüşler yapılmalı, 900 dirsek kesinlikle kullanılmamalıdır. Mümkün olduğunca yuvarlak kanal tercih edilmeli ve esnek bağlantılardan uzak durulmalıdır. Kanal içinde zamanla biriken yağın alınabilmesi için temizleme düzenekleri olmalıdır.

Taze hava kanalları projelendirilirken genel havalandırma kanalı kuralları geçerlidir. Ancak mümkün olduğu kadar esnek kanal kullanımından kaçınılmalı, zorunlu durumlarda ise esnek kanal boyu kısa tutulmalıdır. Taze hava kanalları galvaniz veya paslanmaz malzemeden yapılabilir. Davlumbaz üzerinden içeri verilecek taze hava tercihen dış ortamdan alınmalıdır. Mümkün değil ise, bulaşıkhane veya çay ocağı üzerinde bulunan davlumbazın egzozu bu davlumbazların taze hava girişlerine bağlanabilir.

 

"Verimlerine Göre Davlumbaz Çeşitleri" için 8 Yorum

  1. Burak yıldız
    12 Ekim 2017, 7:55 am

    Bunlar genel de işletmeler için galiba mutfak için ne önerirsiniz

  2. fatih
    13 Ekim 2017, 5:28 pm

    davlumbaz çeşitleri hakkında güzel bir bilgi verilmiş teşekürler.

  3. mustafi
    18 Ekim 2017, 12:54 pm

    fiyatları hakkında da bilgi verebilir misiniz

  4. Ahmet
    18 Ekim 2017, 5:16 pm

    Merhaba ben Ahmet paylaşımin çok guzel olmus Teşekkür ediyorum

  5. ordunaryus
    24 Ekim 2017, 10:36 am

    Her çeşidi var , elinize sağlık . Seçim çok gibi

  6. Ballı Soprano
    15 Kasım 2017, 12:08 pm

    Görseller oldukça açıklayıcı olmuş. Fiyatlar hakkında da bilgi paylaşabilir misiniz? Ürün satışınız da var mı acaba?

  7. Mehmet Kutluk
    19 Kasım 2017, 4:42 pm

    Mutfak havalandırmasında davlumbaz olmazsa olmaz. Güzel bir site. Bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler.Başarılar dilerim.

  8. Hasan BB
    25 Kasım 2017, 7:09 pm

    Görseller ve paylaştığınız makale oldukça açıklayıcı olmuş. Havalandırma konusunda gerçekten güzel bilgiler içeriyor.